Wednesday, 19 August 2015

RESIPI : Sambal Petai Udang Galah

As salam..

Hari ni nak share..
Camna nak masak sambal udang yg buat hencik husband i tu bertambah2 kalau i masak..
Hehe..

Lama dah import udang ni..
Dari negeri di bawah bayu, Sabah..
Tukang import? Kirim kat husband kakak 1 ofis 😄..

Beli banyak jugak lah sbb masak banyak kali..
Sampai last skali dah x tau nak masak apa..
Last2 ibu suh masak sambal aje..

Haaa daku plak mmg hantu sambal..
So skill masak sambal pon kena la expert kan..
Heheh..

Ok..
Nah resipi Sambal Petai Udang Galah yg ku masak hr tu..

Bahan-bahan

1. Udang Galah - x kisah bape ekor
2. Cili kering - agak2 cukup pedas..
3. Bawang merah - kalau pakai yg jenis besar nye 1 biji cukup
4. Bawang putih - 3 or 4 ulas should be ok
5. Halia - 1 inch cukup
6. Air asam jawa @ asam keping 1 - ikut suka nak pilih mana
7. Garam
8. Gula if pedas sangat
9. Sos tiram
10. Kiub pati ayam - 1 je cukup
11. Minyak masak
12. Petai - hehe terlupa plak

Cara penyediaan bahan masak

1. Cili kering di potong, direbus n diblend dulu. Kalau boleh try lah buang biji cili tu dulu..try minimumkan biji cili kering tu. Kalau dh rebus dulu, nnt x de lah lama sangat nak masak cili tu.

2. Blendkan bawang merah, bawang putih n halia.

Cara masak
1. Panaskan minyak. Once dah cukup panas boleh curahkan cili kering blend dlm minyak. Masak dulu cili tu sampai pecah minyak.
2. Masukkan bahan2 yg dah diblend. Masak dgn cili.
3. Masukkan sos tiram 1 or 2 sudu.
4. Masukkan kiub pati ayam.
5. Bila semua dah nampak rasi, boleh masukkan  udang + petai..xyah masak lama sangat sbb udang ty best kalau x keras.
6. Masukkan air asam jawa + garam..
7. If pedas sgt, try kurangkan pedas ngan letak sikit gula..
8. Bila rasa dah ok boleh tutup api n hidangkan..

Selamat mencuba!

P/s : sila lah telan dulu PHYTOCOL ST ye sebelum makan..kolesterol tinggi tu!..heheh takleh makan selalu.. tapi daku selamba je makan..sebab daku ada Phytocol ST standby siap2 kat tepi sebelum makan :)

dari dapur kecilku,
-biha anis-



No comments:

Post a Comment