Wednesday, 2 September 2015

"Acik Nak Beli Keropok?"

Alkisah tadi..
Pegi makan kat mydin s2 after COD Vita C SR kat central park..
Masa umi tengah sibuk2 arrange pinggan nak start makan, si ayah letak tosai untuk budak2 kenit..

Tiba2 ada sorang budak kecik baya2 qaid datang kt tengah2 meja (dlm pic sebelah qaid) tanya gini
B : Acik nak keropok?
U : Apa dia?
B : Acik nak keropok?

Umi mcm blur2 terus geleng kepala sbb mcm dgr x dgr dia tny apa..
Pastu dia g meja sebelah tny soalan sama..
Baru lah umi tau dia jual keropok..
Dekat 2 3 meja dia g..
Ada meja hujung mcm hulur duit..
Cuma umi x sure org tu beli ke x..

Pastu bila si ayah smp kt meja, umi ckp la budak kecik tu jual kopok..
N suh ayah panggil budak tu bila dia pat
Almaklumlah..
Hati seorang umi kan.Ganas2 pun ada hati dlm taman hokei!

Bila budak tu dah nak sampai, kami pun lambai2 suh dtg..
Dia dtg balik..
B : Acik nak beli kopok?
U : Adik jual apa ni? Keropok apa?


Budak tu kluarkan keropok dr plastik..
Tengok2 ala2 kopok lekor..


U : oo kopok lekor..bape ringgit ni?
B : RM10 je cik
U : Sapa buat?
B : Mak buat
U : Mak buat?

Umi tengok sticker kat kopok tu dibuat di terengganu..



U : uih jauh nya..adik duduk tengganu ke?
B : Aah acik, datang sini naik kete..ngan atok
U : ooo..x sekolah ke? umur berapa ni?
B : 6 thn.. x sekolah pun
U : oo..ok lah..acik amek 1
B : acik, amek lah 2..
A : kalau amek 2, lepas ni boleh balik lah?
B : aah..lepas ni balik..esok nak balik terengganu dah..
U : oo..ok lah..acik amek dua..lepas ni boleh balik..


Lepas byr terus dia lari..
Umi lupa nak tny apa nama dia..
Hukhuk..
Dia dah pegi br teringat..

Bagi umi x kisahlah apa jua dia jual n berapa harga..
X kisahlah dia tipu ke apa ke..
Yang umi tau dia yang sekecil itu sudah mula bantu ibu bapa untuk cari duit..
Dia bukan minta sedekah..
Tapi dia mencari duit yang halal..

Sedangkan anak2 umi makan pakai belajar semua alhamdulillah..
Umi boleh penuhi tanpa perlu dia bantu umi cari duit..

Syukur lah..
Tak semua org bejrnasib baik..
To this adik, acik doakan awak jd anak yg baik n berjaya ye..

Pengajaran?
Sendiri boleh fikir kot..
Ye tak? Hehe


Sempat amek gambar ngan budak tu..
Kagum actually..
Pengalaman kan..

- biha anis -

No comments:

Post a Comment